Dag 45 - Genieten, ook in de regen - Reisverslag uit Silleda, Spanje van Tineke Bulte - WaarBenJij.nu Dag 45 - Genieten, ook in de regen - Reisverslag uit Silleda, Spanje van Tineke Bulte - WaarBenJij.nu

Dag 45 - Genieten, ook in de regen

Door: Tineke

Blijf op de hoogte en volg Tineke

17 Mei 2024 | Spanje, Silleda

Etappe Via de la Plata van A Estacion de Lalin naar Silleda (20 kilometer)

Door de regen een plan gemaakt. Ik knip de route in dagen van 20 km en zal, als dat lukt, Eerste Pinksterdag in Santiago arriveren. De weersvoorspellingen blijven slecht. Een rustdag nemen om de regen te ontlopen heeft geen zin. Dan liever nu zo snel mogelijk lopen en uit de regen.

Het is vreemd op deze camino. In plaats van drukker omdat wedichterbij komen, wordt het steeds rustiger. Taxi's rijden wel af en aan en bushokjes zijn overvol. Mensen geven het op. Nu merk ik wel dat ik als Nederlandse toch anders tegen de regen aan kijk. Ik prijs mij ook wel gelukkig dat ik steeds een warme kamer heb, mijn kleren steeds kan laten drogen, mijn voeten in mijn schoenen droog blijven en ik geen last heb van blaren. Kortom, ik ben een gelukkig mens en geniet nog steeds.

Helaas, we genieten nu niet van een gezamenlijk ontbijt met Mina zoals wij dat bedacht hadden. De bar is dicht! Oeps, we hebben nog wel de sleutels! Joe komt er ook aan en met hem nog een paar anderen. Die Joe. Hij verklaarde gisteren: ik stop niet meer. Ik loop door tot Santiago. Ik wijs op het bord eenenzestig kilometer. Ik ben een Ier, zegt hij, als ik in de regen wil lopen, had ik in Ierland moeten blijven. Wij lachen allemaal. Arme Joe. Ik hoop dat hij de beslissingen kan nemen die hij moet nemen. Hij weet de antwoorden. Antwoorden weten we diep van binnen allemaal. Die vind je niet op de camino. Maar om te gaan met de antwoorden, dát is de beslissende stap.

Mina en ik nemen afscheid. In een rijtje vertrekken we nu allemaal. Dat levert een waar hondenconcert op in het eerst volgende gehuchtje. Immers als de eerste het eerste huis voorbijgaat, blaft de eerste hond, vervolgens de tweede, maar de eerste hond blijft ook blaffen en dat aan beide kanten. Bij twaalf verschillende hondenblaffen raak ik de tel kwijt.

Naast de geluiden ook de geuren. De eucalyptusgeuren in het bos. De vele rozengeuren in de tuinen, het vermengt zich met de regen die dit allemaal nog versterkt.Soms ook dan ineens de geur van eten als er ergens gekookt wordt. Vlees wat gebakken of gestoofd wordt. Maar soms ook een geur van en fabriek die mij herinnert aan de Verkadefabriek in Amsterdam. Een zoete geur, de mengvoederfabriek in Deventer.

Het is echt poncho dag.De regen maakt alles zo groen. Soms schittert er even een zonnestraaltje door de wolken en glinstert alles om mij heen als diamanten.

Wil je weten of er weer venijn in de staart zit? Ga dan naar mijn website, https://camino-pelgrimtineke.nlen lees de rest van het verhaal.